PDA

Vaata täisversiooni : võrgukaabli tegemine



jax
09-01-04, 12:10
kas keegi oskab öelda kuidas teha kaablit kahe arvuti ühendamiseks?

vtl
09-01-04, 12:23
kas keegi oskab öelda kuidas teha kaablit kahe arvuti ühendamiseks?

http://library.n0i.net/hardware/ho_cat5/

digital
10-01-04, 00:48
Kui teed arvuti võrgukaardist võrgukaarti, siis paned kaabli ühte otsa a-järjestuse, teise otsa b. Kui arvutist huubi/switchi, siis mõlemasse a või mõlemasse b:

http://www.physic.ut.ee/instituudid/efti/l.../rj45kaabel.htm (http://www.physic.ut.ee/instituudid/efti/loengumaterjalid/ara/Rj45/rj45kaabel.htm)

Kusjuures uuemad huubid/switchid, millel on feature'ks kirjas auto-mdix, need oskavad ka ise otsa ringi keerata, st saab ka ristkaabliga arvutit ühendada hubi külge. Neid leiab selle järgi, et neil ei ole uplink-porti ega uplink-lülitit.

Vocah
21-01-04, 20:40
Aga kui viia adsl modemist teise arvutisse? siis on kah tavaline?

vtl
21-01-04, 21:07
Aga kui viia adsl modemist teise arvutisse? siis on kah tavaline?

kunagi ei või kindel olla, isegi sama firma piires.
näiteks vanemad nokiad tahtsid otsekaablit, uuemad (nood zyxeli sisuga oem-id) aga ristkaablit.

rusikareegel:
arvuti <-> hub otse
arvuti <-> arvuti = rist
hub <-> hub = rist

osadel hubidel omab üks port (tavaliselt esimene või viimane) kahte paralleelset pesa - üks on otse, teine risti ühendatud. viimast nimetatakse ka uplink pordiks. sellise pordiga ühendatakse teine hub otsekaabliga.

(iseenesestmõistetavalt kahte uplink(ristiga)porti omavahel ühendades tuleb kasutada ristkaablit, sest kaks risti kompenseeruvad)

mõnedel seadmetel (hubid-switchid-modemid) on aga lüliti, millega saab ühte pesa risti või otseks lülitada.

mõningad uuemad seadmed tunnevad ise ära, kas tegu on ristiga või mitte ning töötavad iga kaabliga.

Vocah
22-01-04, 07:56
Väheke targem onkel käis vaatas, uuris tegi niisama tarka nägu ja ütles, et see miskine vanem ja see hea, et ainult kaablit vaja ja saab modemist teise kasti otse vedada :)

digital
23-01-04, 22:37
Neil nokia karpidel on põhimõte olemas - 4 pordiga karpidel on huub sees, mille viiendas pordis on seade ise. Seega paned arvutiga otsekaabli. Uuematel huubi ei ole ja seega seade - arvuti on risti.

Ei ole veel mina näinud ühtku hubi, millel ei oleks uplink võimalust. Kaks varianti siis, kas uplink lüliti viimase pordi kõrval või lihtsalt topelt pesad. Uplink-rezhiimis pesas lihtsalt on otsad risti vahetatud. Kogu süsteemi mõte on selles, et ristiga kaableid ei tohiks mitte kunagi vaja minna, sest alati on mingi hub keskel ja siis seadmed selle ümber (star topology). Hubist seadmesse läheb otse ja hubist huubi läheb kah otse aga ühelt poolt uplinkki.

Hea tava näeb ette kõik ristkaablid ära markeerida väga silmapaistval viisil. ADSL'i omad on näiteks punased ja vastava kirjaga. Muidu võib palju segadust tulla, kui suvaline kaabel on vale ja midagi kuskil jälle ei tööta.

Neti jagamisel on jah võimalik selle vanemaga üks hub ja 1 võrgukaart kokku hoida, lihtsalt plugid kõik masinad sinna ühte karpi kokku, ruuter ka. ADSL töötab pppoe peal ja seega sinu sisepakette seda kanalit pidi ei kanta netti. Võrgukoormus läheb küll topelt aga kui hub on 10M ja adsl alla 1M, siis pole ju probleemi.

vtl
24-01-04, 02:53
...Ei ole veel mina näinud ühtku hubi, millel ei oleks uplink võimalust. Kaks varianti siis, kas uplink lüliti viimase pordi kõrval või lihtsalt topelt pesad.
siis oled sa lihtsalt oma elus vähe hube näinud :P küllalt nähtud odavaid 5 v. 8 pordiseid hube, millel ei ole uplink porti.


Neti jagamisel on jah võimalik selle vanemaga üks hub ja 1 võrgukaart kokku hoida, lihtsalt plugid kõik masinad sinna ühte karpi kokku, ruuter ka. ADSL töötab pppoe peal ja seega sinu sisepakette seda kanalit pidi ei kanta netti. Võrgukoormus läheb küll topelt aga kui hub on 10M ja adsl alla 1M, siis pole ju probleemi.
täpsustan. kõigepealt, adsl ei pea ilmtingimata töötama ainult pppoe peal. nt. adsl medium, väikekontori adsl ning paremad annavad kliendile puhta ip/ip-d kätte.
teiseks, bridge korral (kõik "kodu"adsl-id kuni mediumini välja) on teoreetiliselt täiesti võimalik kliendi hubi peal käivat liiklust pealt kuulata isp atm-ipoolsest otsast. iseküsimus on see, kas, ning mis tingimustel isp seda teeks.
kolmass point - hubi korral saavad üheaegselt omavahel "rääkida" ainult kaks porti. tolle nokia M5211 10Mbit hubi peal tekib sinu kirjeldatud juhul olukord, kus väljaminev pakett peab käima kaks ringi üle hubi ja samaaegse lokaalvõrgu koormuse korral tekivad igal juhul viivitused.

velx
25-01-04, 13:09
Tegin ka võrgukaabli endale. Kuna mul 10Mbit kaart (kasutusel ainult 4 klemmi) siis tegin selle tavalisest telefonikaablist. Telefonikaabel ka hulga odavam lahendus. Kaabel ise 45m. Päris edukalt töötab.

vtl
25-01-04, 18:23
Tegin ka võrgukaabli endale. Kuna mul 10Mbit kaart (kasutusel ainult 4 klemmi) siis tegin selle tavalisest telefonikaablist. Telefonikaabel ka hulga odavam lahendus. Kaabel ise 45m. Päris edukalt töötab.
ka tavalisel 100Mbit võrgul on kasutusel ainult 4 klemmi.

aga enne, kui te kõik telefoni- ja lambijuhtmetest võrgukaableid tegema hakkate, tasuks tutvuda mõnigate alustõdedega.

nõrkvoolukaabeldus on jagatud kategooriatesse:

cat1määramatatelefon, signalisatsioon
cat2<=1MHztelefon jms sidesüsteemid
cat3<=16MHz10Base-T ethernet (10Mbit võrk)
cat4<=20MHzToken-ring võrk (eestis praktiliselt ei kohta)
cat5<=100MHz100Base-T ethernet (100Mbit võrk)
cat5e<=350MHzGigabit ethernet (kasutab ära kõik kaabli 4 paari)

madalama kategooria seadet võib kõrgema kategooria kaabeldusega kasutada, aga mitte vastupidi. s.t., telefonisideks võib kasutada cat3 või cat5 kaabeldust, 10Mbit võrku võib kasutada cat5 kaabelduse peal jne.

sellest tulenevalt eelistatakse tänapäeval kõik kaabeldustööd teha cat5e kaabliga, et tulemus oleks universaalne. kaablite hinnavahe on hulgimüügis muide minimaalne. ca 2kr/m telefonikaabel ning 2.5kr/m cat5 kaabel.

veel: cat5 kaabel peab olema kõigepealt korralikult ja õige sammuga keerutatud, et tagada vajalik häirekindlus.
cat5 kaablisegmendi pikkus ei tohi ületada 100 meetrit.
cat5 kaabli paigaldamisel on kindlad nõuded: nt. kaablit ei tohi muljuda ega liiga järsu nurga all painutada.
kogu cat kaabeldus peab olema otsast otsani (sisse arvatud pistikud ja pesad) sobitatud. lihtsustatult võib öelda, et too kaabel kujutab endast liinilõiku, kus liigub kuni 100MHz sagedusega signaal. kui sobitus on rikutud nt. vale tüüpi (telefoni)pesade kasutamisega või kaabli järsu murdekoha tagajärjel, tekivad kaablis peegeldused ning suureneb vigade hulk. olenevalt vigade arvust kukub kõigepealt võrgu kiirus (kuna vigaseid pakette tuleb uuesti saata), halvemal juhul kaotavad võrguseadmed lingi ning ühendust ei saavutata.

loo moraal on selles, et kuigi ühes kohas mingite seadmete vahel võib ka jupp telefonikaablit kuidagimoodi toimida, ei pruugi see teises kohas töötavat tulemust anda ning seda soovitada ei tasuks.

digital
26-01-04, 23:34
tee huvi pärast uuring, et kui palju sinu kaablis läheb kaduma infost. Uuri välja oma gateway aadress (command promptis winipcfg või ipconfig) ja siis tee command promptis ping -t sinu.gateway.ip.aadress, näiteks ping -t 192.168.0.1 ja lase siis sellel umbes paar minutit tiksuda. Siis vajuta ctrl+c ja loe viimaselt realt tulemus - kui suur protsent kaduma läks ja anna meile ka teada.

vtl
27-01-04, 01:57
kusjuures, võrgukaardid parandavad osa vigu rauas ära.

tahanteada
27-01-04, 09:57
Jõuaks kaablitega kiviajast ehk ka tänapäeva!
Et tehakse nii varjestamata kui ka:
1x varjestusega ja 2x varjestusega võrgukaablit.
Nii, et kui keegi veab mürarikkas keskkonnas, tasub võtta varjestatud kabla, mitte hiljem ohata, et näe 100 mega "ei käi" - hangub või pidevalt vigased paketid..

Ning mis puutub giga üle"veosse", siis mina soovitan küll võtta CAT6 kaabel, soovitan tutvuda - palju parem kui CAT5.

Ja veel üks asi, millele tasub tähelepanu pöörata - pistik ise ehk "plankjuhtmel" käib oma tüüpi ja paindjuhtmel oma tüüpi pistik.
Juba mitu leidu olnud, kus 100 mega "ei käi" ainult vale pistiku tõttu - s.t. piisab kui 1 klemm ei anna korralikult ühendust. Seda saab ka testriga avastada - takistus pole 0 oomi vaid on mingi 2-20 oomi näit.

-------------------------------------------

NING VEEL VÄGA OLULINE:
Kui kasutad varjestatud kablat, pead varjeotsa maandusega kokku panema MÕLEMAS OTSAS muidu varjestus EI TÖÖTA!!!!!!!!

martinj
27-01-04, 12:32
NING VEEL VÄGA OLULINE:
Kui kasutad varjestatud kablat, pead varjeotsa maandusega kokku panema MÕLEMAS OTSAS muidu varjestus EI TÖÖTA!!!!!!!!
Millegipärast on mulle maast madalast sisse söödetud seda, et varje tuleb kinnitada ainult ühest otsast , muidu pole kasu, sest selles võivad hakata voolama parasiitvoolud, mis omakorda võivad tekitada suuremaid häireid ::)

vtl
27-01-04, 17:24
Jõuaks kaablitega kiviajast ehk ka tänapäeva!
Et tehakse nii varjestamata kui ka:
1x varjestusega ja 2x varjestusega võrgukaablit.
Nii, et kui keegi veab mürarikkas keskkonnas, tasub võtta varjestatud kabla, mitte hiljem ohata, et näe 100 mega "ei käi" - hangub või pidevalt vigased paketid..

muig. ei tea, kui palju neid lugejaid siin foorumis on, kes tööstuskeskkonda kaableid installeerivad?


Ning mis puutub giga üle"veosse", siis mina soovitan küll võtta CAT6 kaabel, soovitan tutvuda - palju parem kui CAT5.

vahet tuleks teha kolmel eri asjal: cat5, cat5e ja cat6.

* cat5 on 100MHz sertifitseeritud.
* kuna ca6 oli väga pikka aega n.n. "draft" staatuses (standard võeti TIA/EIA poolt vastu alles eelmise aasta keskpaigas), kasutati vase peal jooksva gigabitise võrgu jaoks cat5 laiendust (e=enhanced). paljud cat5 kaablid on isegi kuni 400MHz "rated".
* cat6 on 250MHz sertifitseeritud.

praktikas on cat5e ja cat6 sisuliselt üks ja sama asi, ehk cat5e oli cat6 ettevalmistus ning pärast viimase standardiks kuulutamist hakati paljusid cat5e vidinaid cat6 nime all müüma. nagu öeldud, küsimus on sertifitseerimises.


Ja veel üks asi, millele tasub tähelepanu pöörata - pistik ise ehk "plankjuhtmel" käib oma tüüpi ja paindjuhtmel oma tüüpi pistik.
Juba mitu leidu olnud, kus 100 mega "ei käi" ainult vale pistiku tõttu - s.t. piisab kui 1 klemm ei anna korralikult ühendust. Seda saab ka testriga avastada - takistus pole 0 oomi vaid on mingi 2-20 oomi näit.

pistikujutt sisuliselt õige, oomidejutt küsitav.

mitmekiulise ehk patchkaabli otsa käiv pistik on kahe "nõelaga", mis lüüakse kaablist (kaabli kiudude vahelt) läbi. kui selline pistik lüüa ühekiulise ehk plankjuhtme otsa, siis võivad need nõelad plankjuhtme üksiku soone lihtsalt puruks lüüa. samuti on oht, et muljutud soon murdub hilisema kaabli liigutamise käigus.

tegelikult ei tohiks plankjuhet murdumisohu tõttu üldse kasutada mujal, kui ainult seina sees, pesast pesani.
kui aga tõesti on vajadus plankjuhtme otsa pistik kinnitada, siis selleks on spetsiaalsed, kolme laiali painutatud "nõelaga" pistikud, mille nõelad jäävad "W" kujuliselt kahele poole plankjuhtme soont.

digital
27-01-04, 23:01
Ehk siis paneks ühe lingi kaa:
http://www.epanorama.net/links/wire_telecom.html

tahanteada
29-01-04, 07:54
Kaablite korral ei tule lugeda mida "loll internet" kirjutab, vaid et mida tootjad oma kaablite kohta teatavad.

Väljavõte ELFA-paberkataloogist - teema LAN-kaablid.
Lugege ja teavitage ennast ning oma sõpru.
CAT5E sageduste järgi:
100MHz
150MHz
200MHz
CAT6 (oli üx toode, tegelt toodetakse rohkem)
250MHz
Nüüd võib igaüks ise välja arvutada millist "bitikiirust" kannatab "läbi vedada".

Edasi: on "piltidelt" näha jaotus varjestuste järgi:
varjestamata
1x varjega
2x varjega

--------------------------------------------

Ja on veel olemas lisakriteeriumieid:
- sisesoone ning välisläbimõõdu omavaheline suhe, samuti sisesoone läbimõõtt. Nendest 2-st sõltub kui pikka kaablit saab vedada samadel tingimustel.

-----------------------------------------------

Mis aga puutub pistikutesse siis tasuks müüjatel s.t. Tevalo-s jõuda selleni, et kui ostan plank või kiudkaablit, siis saan ka kohe õiged pistikud osta, mitte et müüja ütleb, et ta ei tea - proovi ise!!!!!!

vtl
29-01-04, 14:23
Kaablite korral ei tule lugeda mida "loll internet" kirjutab, vaid et mida tootjad oma kaablite kohta teatavad.

Väljavõte ELFA-paberkataloogist - teema LAN-kaablid.
Lugege ja teavitage ennast ning oma sõpru.

ELFA ei tooda samuti kaableid vaid tegeleb kõikvõimalike elektroonikaseadmete (hulgi)müügiga.
tootja(te) endi lehtedelt "lollist internetist" leiab oluliselt rohkem infot, kui üks lammas ELFA kataloogist oskab välja lugeda.

PS. nüüd järsku on ELFA sulle autoriteediks muutunud??
ma mäletan selgelt, kuidas sa kirjutasid (http://www.tevalo.ee/cgi-bin/YaBB.cgi?board=f11;action=display;num=1067078866;s tart=23#23): "Loogiline mõtlemine alati abx, eriti kui midagi internetist või kataloogidest lugeda.Lugesin ekstra Elfa kataloogi trükiversiooni ja huumorit oli päris kõvasti:
1. Elektroonika jootmisel peab kolvi T olema 350 kraadi / versus lause: elektroonikadetailile lubatav max. temp on 225 kraadi..."
muide, kuidas siis selle jootekolvi temperatuuriga on ja millal me sinu kolvi tegeliku tempi üle mõõdame?


aga kaabelduse jutu juurde tagasi tulles...
ma olen alati rääkinud, et kui kaabeldust panna, siis panna parimat, seda just tulevikku silmas pidades. kaabli hinnavahe on sageli tühine võrreldes paigaldustöö maksumusega.

küll vaidlen aga vastu sinu väitele, et nagu cat6 oleks midagi "oluliselt paremat", kui korralik cat5e.

cat5e vs cat6 parameetrite vahe näitamine on puhas logistika ja müügilobi. kui parameetrite vahet (paberil) ei oleks, siis (2x kallimat!) cat6-te keegi ei ostaks.
kui viitsiks pisut arhiivis kaevata, siis näeks, kuidas 400MHz "rated" cat5e kaabel pärast ca6 standardi väljatulekut hakkas järsku 200MHz läbi laskma



CAT5E sageduste järgi:
100MHz, 150MHz, 200MHz
CAT6 (oli üx toode, tegelt toodetakse rohkem) 250MHz
Nüüd võib igaüks ise välja arvutada millist "bitikiirust" kannatab "läbi vedada".

200MHz ja 250MHz vahe tundub megahertsides suur, aga protsentuaalselt on väike (25%). piisavalt väike, et aru saada, mingit põhimõttelist vahet kaablites olla ei saa.


Ja on veel olemas lisakriteeriumieid:
- sisesoone ning välisläbimõõdu omavaheline suhe, samuti sisesoone läbimõõtt. Nendest 2-st sõltub kui pikka kaablit saab vedada samadel tingimustel.

sisesoone ja välisläbimõõdu suhe sõltub kaabli välisisolatsiooni paksusest.
sisesoone läbimõõt on neil kõigil 0.2mm2 (24AWG)
maksimaalne kaabli pikkus on piisatud standardiga.


Edasi: on "piltidelt" näha jaotus varjestuste järgi:
varjestamata, 1x varjega, 2x varjega
me kõik teame, et varjed ja maandused on su lemmikteema, ning sellest võib mögiseda lõpmatuseni, kuid antud juhul ei puutu see siiski teemasse. sorry.


Mis aga puutub pistikutesse siis tasuks müüjatel s.t. Tevalo-s jõuda selleni, et kui ostan plank või kiudkaablit, siis saan ka kohe õiged pistikud osta, mitte et müüja ütleb, et ta ei tea - proovi ise!!!!!!

vingumise asemel proovi ise mõnda aega eesti pisikesel turul elektroonikadetailide kauplust pidada ja vaatame, kas sul jätkub raha, et letis (kus ka aeg-ajalt mutikesed käivad taskulambipirne ja -patareisid küsimas) palgal pidada spetsialiste, kes teavad kõike alates arvutivõrgu pistikute nüanssidest kuni mikrokontrollerite portide arvuni ning spetskeemia omadusteni.
mina olen alati võtnud asja nõnda, et letist ostes pead ka ise teadma, mida küsid.
ja kui oma mõistus üle ei käi, siis koputad, astud tagaruumi ja konsulteerid spetsialistidega. alati abi saanud.

pealegi, tuleks märkida, et tevalo on eeskätt elektroonikadetailide müügifirma, kellel kaablid on kõrvalprodukt. kindlasti on kaablimüügile orienteerunud firmade (akaabel, mcom jne.) müüjad kaablite-pistikute sobivuse osas pädevamad.

vtl
29-01-04, 14:41
...küll vaidlen aga vastu sinu väitele, et nagu cat6 oleks midagi "oluliselt paremat", kui korralik cat5e

cat5e vs cat6 parameetrite vahe näitamine on puhas logistika ja müügilobi. kui parameetrite vahet (paberil) ei oleks, siis (2x kallimat!) cat6-te keegi ei ostaks.
kui viitsiks pisut arhiivis kaevata, siis näeks, kuidas 400MHz "rated" cat5e kaabel pärast ca6 standardi väljatulekut hakkas järsku 200MHz läbi laskma...

samal teemal on "lollis internetis" üks väga hea artikkel (http://www.nwc.com/1322/1322colmorrissey.html). kes inglise keelt mõistab, see loeb.

tsiteerin:
"...Over the past seven years, deciding which standard to buy into has been a no-brainer. Since 1995, companies looking to rewire opted for the EIA/TIA Category 5 standard, despite the hassle and the expense of it, because it meant they'd be able to run 100-Mbps Ethernet. A year later, the IEEE started developing the gigabit over copper standard for use with Cat5 cable, which was an even bigger incentive. The Cat5e standard tweaked the spec to ensure that gigabit would work. It will take many years for most desktop applications to grow into gigabit speeds, but it really is just a matter of time.

In June, the EIA/TIA finalized the Cat6 standard, which, theoretically, makes it possible to send bits faster than Cat5e does, so Cat6 is the obvious choice if you're rewiring, right? Wrong. You'll pay up to 50 percent more for Cat6 than you will for Cat5e, despite the fact that Cat6 provides no known benefits--no existing or planned standard, not even the next version of Ethernet, takes advantage of Cat6. The IEEE's 10 Gigabit standard (802.3ae), also approved in June, runs only on fiber--there are no plans to run it on twisted pair.

The best argument that cable vendors can come up with is "more headroom," but what they really mean is "more profit." A good Cat5e installation, and even many Cat5 installations, can provide more than enough headroom to run gigabit in most situations, and a simple certification test will tell you if your cabling infrastructure is up to spec..."

gert55
25-08-04, 09:08
Cat6 kaabli kohta lisan omalt poolt, et mõnel sellel kaablil on keerupaarid eraldatud kaabli sees vaheseinaga mis on + kujuline ja mis samuti keerdub kaablis. B)

P.S Kaabel, mis minu käsutuses, on 350 MHz

Deus
25-08-04, 11:42
omast kogemusest oskan öelda et 10Mbit HalfDuplex töötab edukalt ka telefoni kaabli peal :D 100 Mbit võrk töötab ainult korralikult FullDuplexi peal kui on otsekaabel ja on keeratud 2 paari otsad nii et on 3 ja 6&#39;s ning kolmas paar on pandud 4&#39;s ja 5&#39;s auk. Loodan et said aru misket.

10Mbit hub tahab otsekaablit, Uplink on olemas Hub&#39;el, switch on targem kui hub kuna saab aru, kuhu paketid saadetakse mitte ei jaga pakikesi laiali ja vaatab kes tahab ... jubedad võrguummistajad kui tegemist on serveribaasil töötavate terminalidega ja vaja mitmegb pakette liigutada nagu näitex Lectra Systems&#39;i või Kontor&#39;i tarkvarad teevad :angry:

SmartHub ja enamus uusi Switch&#39;e pööravad otsad ise ringi riskaabli puhul või siis vastavalt vajadusele :) Cisco Routerid miskipärast ei taha seda osata ... Muide uus konfitav switch on veel ehedam asi, mille muretsesin, saab ise suunata mis paketid, kuhu peavad minema ja kuhu ei tohigi lasta.

Minu vanakooli Nokia ADSL modem töötas ristkaabliga ja kasutasin PPPoE asemel RASPPPoE protokolli, sellest juba kirjutanud siin foorumis.

digital
25-08-04, 17:13
Originally posted by Deus@Aug 25 2004, 13:42
Muide uus konfitav switch on veel ehedam asi, mille muretsesin, saab ise suunata mis paketid, kuhu peavad minema ja kuhu ei tohigi lasta.
Oeh, keegi jälle suutis pool aastat vana teema üles korjata...

Seda konffamist nimetatakse vlan&#39;iks ehk virtual-lan&#39;iks. Juba suht vana lugu. Odavamad svitsid lihtsalt lasevad portisid gruppidesse jagada, see suht mage asi, kuna peab umbes 2 korda rohkem maksma võimaluse eest oma svitsi jagada kaheks poole väiksemaks svitsiks. Korralikud svitsid toetavad 802.1q vlan trunk&#39;ingut. Sellega on võimalik teha ka porte, kuhu saadetakse rohkem kui ühe pordi liiklus, niimoodi saab näiteks taolisi svitse omavahel ainult ühe kaabliga ühendades tekitada mitut iseseisvat võrku (suurtes majades väga vajalik teema), samuti saab tekitada võrku mitu segmenti ja panna ühe serveri mitme segmendi peale korraga (muidugi peab server 802.1q toetama, linuxi kernel igatahes toetab väga mugavalt, nüüd juba enamus distrotes on see sisse kompileeritud).

marie
25-08-04, 17:53
Originally posted by Deus@Aug 25 2004, 10:42
Minu vanakooli Nokia ADSL modem töötas ristkaabliga ja kasutasin PPPoE asemel RASPPPoE protokolli, sellest juba kirjutanud siin foorumis.
offtopic, aga raspppoe on siiski programm, mitte protokoll. protokoll on ikka pppoe (point-to-point protocol over ethernet), seda kasutavad nii raspppoe kui enternet kui veel mitmed programmid. samamoodi, nagu internet explorer, opera, mozilla jt veebibrauserid on programmid, mis kasutavad kõik http protokolli.

Deus
25-08-04, 19:00
sry, kui pool aastat vana teema, minu jaoks oli uus :rolleyes: Kahjuks ise pole linuxiliste võrku suramisega ja serveriks tegemisega eriti kokku puutunud, niipalju aind et panen automaticu peale ja küll ta ise jagab, võtab.

Aitähh valgustava info eest muidu :)